Katten Janson och Husmusen

Ikväll Stureplan, Imorgon Manhattan…

Brat (från engelska brat, bortskämd skitunge) är en pejorativ benämning på ungdomar med en utmärkande kläd- och livsstil.

Ordet används oftast om ungdomar som saknar egen inkomst, men som sägs leva på sina välbärgade föräldrar.

Ordet brat är förknippat med en särskild klädstil, där ett genomgående tema är att kläderna är av något dyrare karaktär men inte nödvändigtvis propra. Pikéskjortor, tighta jeans samt bakåtkammat hår (backslick, "kotlettfrilla") anses utgöra viktiga tillhörighetstecken.

Trots att uttrycket kommer från ett engelskt lånord är begreppet "brat" som det används i Sverige unikt. I andra länder används ordet främst om irriterande småbarn, men kan ibland användas även om ungdomar.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentarer inaktiverade för Ikväll Stureplan, Imorgon Manhattan…

Kommentering är avstängd.