Katten Janson och Husmusen

9:e December

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Proceduren från det att man lägger fisken i lut tills det att man har fisken på matbordet tar över två veckor.
 
Idag används i Sverige fisken långa eller sej, men tidigare gjorde man lutfisk på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I dag äter man oftast lutfisk kring jul, även om Lutfiskens Dag råkar vara fredagen före Alla helgons dag.
 
Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul. Förr gällde det att lutfisk var speciell högtidsmat, och den serverades alltså gärna till påsk, midsommar och vid begravningar.
 

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentar (1)

One Response to “9:e December”

  1. Malin skriver:

    Huu ser inte gott ut