Katten Janson och Husmusen

Mufflon

Mufflon(Ovis orientalis) är en vild fårart som troligen är tamfårets förfader. Det finns en rad olika underarter, förutom orientalisk mufflon (Ovis orientalis orientalis) finns bland annat europeisk mufflon (Ovis orientalis musimon), isolerat på Sardinien och Korsika.

Mufflonfåret har rödbrun päls med ett mörkare streck och en ljusare sadelformad teckning över ryggen och ljus undersida på buken. Hanarna har böjda horn som kan bli upp till 65 centimeter långa. En del honor kan också ha horn, som i så fall blir betydligt kortare, men de flesta saknar dem. Hanarna är större än honorna, med en mankhöjd på omkring 90 centimeter, kroppslängd upp till 130 centimeter och vikt på omkring 50 kilogram.Vikten för honorna är omkring 35 kilogram.

I Sverige är mufflon infört och hålls sedan 1930-talet dels i hägn, lever dels fritt på västkusten och i Vårdinge i Sörmland.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentarer inaktiverade för Mufflon

Kommentering är avstängd.