Katten Janson och Husmusen

Rise of the Suckstraw

Om du dricker en iskall läsk i glas med sugrör en varm dag kommer sugröret snart att flyta upp en bit. Kanske över kanten, och irriterar dig, mycket.

Varför?

För att kolsyra läsken framställer man den under ett högt tryck av koldioxid så att mycket gas löser sig i vätskan. Gaser löser sig generellt sett bättre om det är kallt. När temperaturen ökar kommer alltså mer gas att bubbla upp eftersom den inte kan stanna i lösningen.

Genom att sätta ett sugrör i glaset ökar man ytan för gasbubblorna att fästa sig till. Det bildas gasbubblor på sugröret. Gasbubblorna fungerar även som ”flytvästar” för sugröret och ger det lyftkraft så att det stiger upp en bit ur läsken. Och irriterar dig, mycket.

Så nu kan ni sova lugnt.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentarer inaktiverade för Rise of the Suckstraw

Kommentering är avstängd.