Katten Janson och Husmusen

Grattis Australien

Idag är det Australiens nationaldag ”Australia day”. Vi säger grattis till alla down under.

Australien, officiellt Australiska statsförbundet (engelska: Commonwealth of Australia), är ett land bestående av kontinenten Australien, ön Tasmanien samt ett stort antal mindre öar i Indiska oceanen och Stilla havet.

Fastlandet och Tasmanien har varit befolkat under omkring 40 000 år av ursprungsbefolkningen aboriginer. Efter sporadiska besök av fiskare och handelsmän från norr, europeisk upptäckt av holländska upptäcktsresande år 1606, gjorde britterna anspråk på de östra delarna av Australien år 1770. Snart påbörjades en omfattande transport av fångar till kolonin New South Wales, grundad 1788. Befolkningen ökade stadigt över de kommande åren, kontinenten utforskades och under 1800-talet etablerades ytterligare fem större brittiska kolonier.

Den 1 januari 1901 blev de sex kolonierna en federation och det Australiska statsförbundet grundades. Australien har sedan dess fortsatt vara en del av det brittiska samväldet. Befolkningen är ungefär 21,6 miljoner. Huvudstaden är Canberra.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentar (1)

One Response to “Grattis Australien”

  1. Ricky skriver:

    Cheers to all ”Aussies” (’specially Angus & Malcom..)