Katten Janson och Husmusen

Widgetburk

Widget Har ni funderat hur det fungerar att få sådant där krämigt skum för Guinness och Kilkenny på burk? Ni har säkert hört plastbollen studsa runt nere i burken, och undrat över den. Fundera inte mera…

Till motsats mot den skröna som finns så innehåller de inte något speciellt förråd av gas, utan de består helt enkelt av en liten behållare som har ett eller ett par små hål.

När ölet tappas på burk trycksätts det genom att en liten mängd flytande gas, oftast kväve, tillsätts. Gasen förångas när burken har förslutits. Då stiger trycket i burken, en del av gasen löses i ölet, och gas (och ibland också öl) trycks in i den tomma behållaren genom de små hålen. Under förvaringen jämnas trycket sedan ut mellan behållaren och den kringliggande vätskan.

När burken öppnas sänks trycket i burken omedelbart, vilket gör att gasen och det eventuella ölet i behållaren trycks ut genom de små hålen. Då skapas strålar och virvlar som tjänar som kärnor för bubbelbildning i gasen som är löst i ölet.

Bästa sättet att hälla? Öppna, häll med jämn stråle snabbt ner i stort glas.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentarer inaktiverade för Widgetburk

Kommentering är avstängd.