Katten Janson och Husmusen

Svenska dagen

Svenska dagen firas bland finlandssvenskarna den 6 november samtidigt som man i Sverige firar Gustav Adolfsdagen. Dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908. Dagen var avsedd att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och har sedan dess fungerat som ett slags nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland.

Svenska dagen är således äldre än både Svenska flaggans dag (sedermera Sveriges nationaldag), som instiftades 6 juni 1916, och Finlands nationaldag, som firar Finlands självständighetsdag 6 december 1917.

På Svenska dagen sjungs Modersmålets sång, med text och musik av Johan Fridolf Hagfors.

skrivet av Husmusen i Viktigt Vetande och har Kommentar (1)

One Response to “Svenska dagen”

  1. Rikard skriver:

    Oj! Fick man lära sig nåt nytt idag oxo, intressant 🙂